KŁOSY

Z czego robimy nasze noże?

Nasze noże wykonane są ze znakomitej stali narzędziowej - Nc11Lv, o podwyższonej zawartości molibdenu i wanadu, znanej również jako D2 lub K110. Po odbróbce cieplnej Nc11Lv wykazuje znakomite własności tnące i bardzo dużą odporność na ścieranie i uderzenia. Nie jest to typowa stal nierdzewna, jednak dzięki zawartości chromu na poziomie 11%, przy normalnym użytkowaniu nie będzie rdzewieć. Dobrze jest natomiast unikać pozostawiania noża brudnego po krojeniu kwaśnych albo słonych produktów (owoce, ryby ). Z czasem na powierzchni noża powinien pojawić się niebieskawo-szary nalot, który można obserwować na dawnych ostrzach.

+ Każda stal się utlenia. W zależności od jej składu chemicznego, obróbki cieplnej i warunków przechowywania, utlenia się z różną prędkością. Stale, w których ilość chromu (który jest częstym dodatkiem do stali) jest większa niż 13 %, uznaje się za nierdzewne. Nie oznacza to, że w słonym, wilgotnym i ciepłym środowisku nie pojawi się na nich rdza, ale w typowych warunkach użytkowania noży jest to bardzo mało prawdopodobne.

Noże i zmywarka?

Odradzamy mycie wszelkich noży w zmywarkach z powodu dużej szansy na przypadkowe tępienie ostrza przy obijaniu się podczas mycia o inne narzędzia. W przypadku noży KŁOSY odradzamy mycie w zmywarce dodatkowo ze względu na specyfikę materiałów użytych do ich wykonania, drewno na rękojeściach zostało zaimpregnowane w celu uodpornienia na działanie wody, jednak wpływ wilgoci i wysokiej temperatury może zniszczyć jego powierzchnię. Samo ostrze może pokryć się nalotem i stracić połysk. Nóż nie powinien stracić swoich właściwości jako narzędzia, ale może wyglądać mniej atrakcyjnie.

Jak uniknąć przypadkowego tępienia noży?

Nóż kuchenny służy najlepiej kiedy jest ostry, daje to możliwość przyjemnej i bezpiecznej pracy. Żeby osiągnąć dużą ostrość konieczne jest uzyskanie bardzo cienkiej krawędzi tnącej, którą z kolei łatwo stępić przy uderzaniu w twarde przedmioty. Niezależnie od materiału z którego jest zrobiony nasz nóż, możemy trzymać się kilku zasad, które przedłużą żywotność krawędzi po ostrzeniu.

- Dobrze jest kroić na deskach wykonanych z drewna albo tworzyw sztucznych. Uderzenie w ceramiczny talerz, szklaną deskę, kamienny blat czy krawędź garnka - może stępić wrażliwą krawędź tnącą noża.

- Jeżeli chcemy przechowywać nóż wraz z innymi narzędziami kuchennymi np. w szufladzie. Dobrze jest zaopatrzyć nóż w pokrowiec z drewna albo tworzywa sztucznego, który zabezpieczy krawędź tnącą przed obijaniem się o inne metalowe przedmioty.

- Najbezpieczniej jest przechowywać noże na taśmie magnetycznej lub w ‘bloku’. To minimalizuje szanse na przypadkowe stępienie a w przypadku taśmy zapewnia też minimalną powierzchnię przylegania noża do magnesów, co jest istotne przy nożach ze stali podatnych na rdzewienie(ogranicza kontakt z ew. wilgocią). Trzeba jednak pamiętać o wycieraniu noża do sucha przed odwieszeniem na listwę, żeby uniknąć powstania poprzecznych śladów na ostrzu. W przypadku bloków pochyłych najlepiej wkładać noże ostrzem ‘do góry’ wtedy krawędź tnąca nie ma kontaktu z tworzywem, z którego wykonany jest blok. Dobrym rozwiązaniem są też bloki poziome.

Jak ostrzyć noże?

Wszystkie noże się tępią ( nawet ceramiczne), różnice są natomiast w tym jak szybko to się dzieje i jak łatwo jest je z powrotem naostrzyć. Stale wykorzystywane na noże są z reguły wysoko hartowane co spowalnia tępienie i pozwala na uzyskanie małych kątów krawędzi tnącej – stąd im twardsza stal tym wolniej nóż się tępi. Z tego względu dobrze jest mieć podręczną ostrzałkę (stalkę ceramiczną, ostrzałkę diamentową, kamienie wodne), która pomoże nam utrzymać nóż w dobrej kondycji.

Przy użytkowaniu noża w domu krótkie ostrzenie przydaje się raz na tydzień/dwa. Od czasu do czasu dobrze jest ‘odświeżyć‘ kąty krawędzi tnącej, co da się zrobić samemu przy odrobinie wprawy. Jeżeli jednak zauważymy, że nie jesteśmy w stanie sami uzyskać takiej ostrości jaką nóż miał na początku, dobrze jest oddać nóż do naostrzenia przez profesjonalistę. Ze względu na specyfikę stali użytej w nożach KŁOSY, najskuteczniejsze do ich ostrzenia są ostrzałki diamentowe.

Jaką twardość mają noże KŁOSY?

Obróbkę cieplną naszych głowni powierzamy profesjonalnej hartowni gdzie ostrza są hartowane i odpuszczane do 59 HRC.