KŁOSY

     Nasze noże wykonujemy w krótkich seriach, a proces wytwarzania opieramy na rę™cznej pracy wyspecjalizowanych rzemieślników. Do produkcji używamy wysokiej jakości stali narzę™dziowej - Nc11Lv i specjalnie selekcjonowanego drewna o niepowtarzalnym rysunku.

     Wiemy, że każdy kucharz ma inne preferencje i potrzeby dotyczą…ce rodzajów noży, z jakich lubi korzystać przy pracy. Odpowiadając na te różnice, przy okazji kolejnych serii dodawane bę™dą nowe typy noży, dedykowane do specyficznych kuchennych zadań„ (np. noże do ryb, pieczywa, tasaki...). Wszystkie noże KŁOSY został‚y zaprojektowane tak, żeby razem tworzył‚y spójne stylistycznie komplety, umożliwiając stopniowe budowanie kuchennego arsenał‚u.

     Z tył‚u rę™kojeści każdego naszego noża można odczytać‡ rok jego powstania, numer seryjny oraz inicjał‚y osoby, która wykonał‚a ostrze.

Nóż szefa kuchni

Podstawowe narzędzie każdego kucharza. Długość ostrza ok 24 cm pozwala na wykonywanie niemal wszystkich prac kuchennych. Klasycznie podwyższona 'broda' ostrza utrzymuje bezpiecznie palce nad deską podczas siekania i krojenia. Rękojeść, wąska przy nasadzie pozwalająca na precyzyjne trzymanie noża, poszerza się ku końcowi przechodząc do przekroju trójkątnego, który gwarantuje pewny chwyt i wygodne oparcie dla dłoni. Rękojeść jest zakończona głowicą, której masa cofa środek ciężkości noża, co odciąża nadgarstek i ułatwia precyzyjną pracę.

Nóż do wykrawania

Drugie podstawowe ostrze w kuchni, nim wykonujemy wszystkie precyzyjniejsze prace, do których nóż szefa kuchni jest zbyt duży. Wąskie ostro zakończone ostrze pozwala na łatwe obieranie warzyw, wykrawanie, obieranie mięsa.

Mały nożyk do obierania

Ten model noża jest właśnie w fazie produkcji, pojawi się w najbliższej serii.
Nożyk do precyzyjnych prac, obierania warzyw i owoców.

Nóż do warzyw i ziół


Ten model noża jest właśnie w fazie produkcji, pojawi się w najbliższej serii.
Nóż nieco krótszy od noża szefa kuchni, jednak o znacznie szerszym ostrzu. Jest to nóż przeznaczony do siekania warzyw oraz ziół. Kolebkowato poprowadzona krawędź tnąca ułatwia szybkie szatkowanie a szerokie ostrze umożliwia łatwe i bezpieczne oparcie palców na całej długości ostrza. Tego typu noże stosuje się do powtarzalnych codziennych prac, które wymagają częstego ostrzenia noża.

Nóż do pieczywa


Ten model noża jest w fazie testów, pojawi się w jednej z kolejnych serii.
Jeżeli jesteś zainteresowany tym modelem noża – napisz do nas.Noże do chleba to tradycyjnie długie, wąskie ząbkowane ostrza. Ząbki pozwalają z łatwością ciąć grube skórki pieczywa. A odpowiednio dobrana długość zapewnia wygodne cięcie dużych bochenków.

Nóż do trybowania / filetowania

Ten model noża jest w fazie testów, pojawi się w jednej z kolejnych serii. Jeżeli jesteś zainteresowany tym modelem noża – napisz do nas.

Tasak

Ten model noża jest w fazie testów, pojawi się w jednej z kolejnych serii. Jeżeli jesteś zainteresowany tym modelem noża – napisz do nas.