KŁOSY

Każdy nóż w wyniku normalnego użytkowania powoli się tępi, nie ważne z jakiego materiału jest zrobiony i jak bardzo o niego dbamy. Wobec tego, każdy gotujący powinien zaopatrzyć się w narzędzia do ostrzenia noży, co pozwoli znacznie dłużej korzystać z pełnych możliwości ostrza.

Od czasu do czasu dobrze jest ‘odświeżyć’ kąty krawędzi tnącej ostrza, które od wielokrotnego ostrzenia ręcznego mogą stracić kształt i na stałe stępić nóż. Jeżeli zauważymy, że nie jesteśmy w stanie samemu osiągnąć ostrości noża takiej jaką miał na początku, dobrze jest oddać nóż do profesjonalnego punktu ostrzenia. Przy domowym codziennym użytkowaniu, taki zabieg dobrze jest powtórzyć raz na kilka miesięcy – przy rzadszym raz na rok.

Jeżeli masz problem z naostrzeniem swojego noża, albo chciałbyś żeby odzyskał dawną ostrość możesz wysłać go do nas. Możemy poprawić stare albo ustalić nowe krawędzie tnące na dowolnie wybrany kąt, lub dobrać odpowiedni kąt sami, jeżeli powiesz nam do czego wykorzystujesz dane ostrze.

Jeżeli chciałbyś powierzyć nam swoje noże do ostrzenia, napisz do nas na adres

                      sharpening@klosy.pl


Resztą zajmiemy się my.